Αθανάσιος Δρίτσας: Ιησούς Χριστός, ακόμη καταζητείται!


 

 

Image

Μια πολύ ιδιαίτερη και κοινωνικά ευαίσθητη ματιά εμπεριέχουν τα βιβλία του λατινοαμερικανού συγγραφέα Εντουάρντο Γκαλεάνο. Με το βιβλίο του «Καθρέφτες» προσφέρει στον αναγνώστη ένα εργαλείο ιστορίας και πολιτικού στοχασμού έτσι ώστε να φέρνει στο φως την άλλη όψη του κόσμου, τις πολλαπλές πτυχές του ανθρώπινου βιώματος που δεν αποκαλύπτουν οι κυρίαρχες αφηγήσεις του ιστορικού παρελθόντος. Το βιβλίο περιέχει αρκετές αναφορές στον Ιησού Χριστό έτσι όπως τον βλέπει μέσα από το βίωμα των λαών της Λατινικής Αμερικής. Ο επαναστάτης Ιησούς Χριστός έβαλε (όπως άλλωστε έλεγε και ο ίδιος) μαχαίρι στην κυρίαρχη σκέψη της εποχής του και αναβάθμισε το ανθρώπινο πρόσωπο. Εμφανίστηκε σε εποχές της στυγνής και απάνθρωπης ρωμαικής εξουσίας, τότε που η ανθρώπινη ζωή άξιζε όσο ένα σκουπίδι και η δουλεία ήταν κάτι το αυτονόητο. Η επικαιρότητα των ημερών του Πάσχα καθιστά τα κείμενα του Γκαλεάνο εξαιρετικά σημαντικά και θα παραθέσω κάποια σχετικά αποσπάσματα από τους «Καθρέφτες» που αναφέρονται στον Ιησού Χριστό και την εποχή του:

Στο απόσπασμα με τίτλο «Καταζητείται» γράφει ο Γκαλεάνο τα εξής: «Ονομάζεται Ιησούς, τον αποκαλούν Μεσσία, είναι ανεπάγγελτος και δίχως μόνιμη κατοικία, λέει πως είναι Υιός του Θεού και πως κατέβηκε από τον ουρανό για να πυρπολήσει τον κόσμο. Ληστής της ερήμου περιφέρεται στα χωριά και τα αναστατώνει, τον ακολουθούν αλήτες, λωποδύτες, κουρελήδες. Υπόσχεται τον παράδεισο στους φτωχούς, τους σκλάβους τους τρελούς, τους μέθυσους και τις πόρνες. Εξαπατά τον κοσμάκη θεραπεύοντας λεπρούς, πολλαπλασιάζοντας ψωμιά και ψάρια, δεν σέβεται τη ρωμαική εξουσία ούτε την εβραική παράδοση. Έζησε πάντα εκτός του ανθρώπινου νόμου. Εδώ και τριάντα τρία χρόνια προσπαθεί να ξεφύγει από τη θανατική καταδίκη που σημάδεψε τη γέννηση του. Τον περιμένει ο σταυρός».

Στη συνέχεια στο απόσπασμα με τίτλο «Ανάσταση του Ιησού» γράφει ο Γκαλεάνο με μια ποιητικού ύφους, απλή αλλά πολύ ιδιαίτερη γραφή: «Οι Μασατέκοι στην Ουαχάκα του Μεξικού λένε πως ο Χριστός σταυρώθηκε γιατί έκανε τους φτωχούς και τα δέντρα να μιλούν. Και πως μετά από το μεγάλο μαρτύριο τον κατέβασαν από το σταυρό. Πως ήταν θαμμένος και κοιμόταν το θάνατο του, όταν ένας γρύλος άρχισε να τραγουδά. Και ο γρύλος τον ξύπνησε. Ο Χριστός είπε πως ήθελε να βγεί από το θάνατο. Ο γρύλος το είπε στον τυφλοπόντικα, ο οποίος έσκαψε κάτω από τη γη μέχρι το φέρετρο όπου τον είχαν βάλει.Ο τυφλοπόντικας ζήτησε τη βοήθεια του αρουραίου, που άνοιξε το φέρετρο με τα κοφτερά του δόντια. Και ο Ιησούς βγήκε. Έσπρωξε με το δάχτυλο την τεράστια πέτρα που είχαν τοποθετήσει οι Ρωμαίοι στρατιώτες. Ευχαρίστησε το γρύλο, τον τυφλοπόντικα και τον αρουραίο για την εξυπηρέτηση. Κι ανέβηκε στον ουρανό μολονότι δεν είχε φτερά. Πάνω στον ανοιχτό τάφο άφησε την τεράστια πέτρα να αιωρείται στον αέρα, με έναν άγγελο καθισμένο πάνω της. Κι ο άγγελος τα διηγήθηκε όλα στη Δόνια Μαρία, τη μητέρα του Ιησού. Η Δόνια Μαρία δεν μπόρεσε να κρατήσει το μυστικό και το είπε στις γειτόνισσες, στην αγορά. Εκείνη το διέδωσε».

Ο κόσμος σήμερα έχει δυστυχώς επιστρέψει στο σημείο που τον βρήκε ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ. Η ρωμαική εξουσία έχει σήμερα υποκατασταθεί από άλλες σύγχρονες μορφές οικονομικής εξουσίας εξίσου στυγνές και ίσως περισσότερο απάνθρωπες από εκείνη, η δουλεία έχει πλέον επίσημα επανεμφανισθεί σαν αποτέλεσμα της ανεργίας και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αν ζούσε σήμερα ο Ιησούς θα ήταν σίγουρα καταζητούμενος και ίσως να μην ήταν και χριστιανός εφόσον τα ιερατεία της σύγχρονης εκκλησιαστικής εξουσίας έχουν μάλλον προδώσει τα πρώτα χριστιανικά ιδεώδη.

* Ο Αθανάσιος Δρίτσας είναι καρδιολόγος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, μουσικός και συγγραφέας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s