Νίκος Βατόπουλος στην Καθημερινή, King George και Σκουλούδης


Image

Στην πλατεία Συντάγματος, οι κύκλοι ζωής του ξενοδοχείου King George, που άνοιξε πάλι, μας θυμίζει τον πιο πολυφωτογραφημένο δρόμο της Αθήνας, που ελάχιστοι αποκαλούν με το όνομά του. Ισως γιατί αυτός ο δρόμος των ξενοδοχείων, η οδός Γεωργίου Α΄, είναι «απέναντι από τη Βουλή» ή «μπροστά στη Μεγάλη Βρεταννία», ένας δρόμος με τρία μόνο κτίρια, χωρίς απαραίτητη χρήση αρίθμησης, αφού η νυν τριλογία των ξενοδοχείων είναι «αυτονόητη» εικόνα της Αθήνας.

Αυτονόητη, αλλά όχι διαρκής, χωρίς δηλαδή ιδιαίτερο βάθος χρόνου, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την εμφάνιση και χρήση των κτιρίων. Το ίδιο το King George άλλαξε «δέρμα» το 2004 και απέκτησε την ψευδο-κλασική πρόσοψή του εναρμονιζόμενο, χωρίς μεγάλη επιτυχία, με την παρακείμενη Μεγάλη Βρεταννία, που έχει τη μορφή που ξέρουμε από το 1959. Αριστερά του, το ξενοδοχείο Athens Plaza έχει τη μορφή αυτή από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Μιλάμε δηλαδή για έναν από τους πιο κεντρικούς και ιστορικούς δρόμους της Αθήνας, του οποίου η όψη είναι «νέα», η δημιουργία της δηλαδή περιλαμβάνεται εξ ολοκλήρου στις ζώσες μνήμες μεγάλου μέρους του πληθυσμού της πρωτεύουσας.

Αν δει κανείς μία φωτογραφία της ίδια σειράς κτιρίων μόλις το 1955, θα δει τρία χαμηλά κτίρια. Ακόμη και το King George, που χτίστηκε το 1936, ήταν ώς τη δεκαετία του ’60 τριώροφο, πάντα άχαρο κτίριο, αλλά σήμα κατατεθέν, συνδεδεμένο τότε αλλά και αργότερα με την κοινωνική ζωή της Αθήνας και ονομαστό για τα έργα τέχνης και το ιδιαίτερο στυλ του.

Να, όμως, που η νέα ζωή του, που φέρνει έναν αέρα αισιοδοξίας για την τουριστική ζωή της Αθήνας και γενικότερα για το κέντρο της πόλης, ανοίγει τις θυρίδες της μνήμης και μας φέρνει μπροστά στην ευθύνη της ιστορικής συνέχειας. Γιατί ο δρόμος αυτός, η οδός Γεωργίου Α΄, θα πρέπει να αποκτήσει «μπλε πλάκες» (αν ήμασταν στο Λονδίνο), αναμνηστικές στήλες που να πληροφορούν ότι εκεί όπου τώρα οι διαβάτες αντικρίζουν τα ξενοδοχεία Athens Plaza και Κing George, έστεκαν τα Μέγαρα Βούρου και Σκουλούδη, αντιστοίχως. Το πρώτο, το Μέγαρο Βούρου, γωνία με τη Σταδίου στέγαζε το καφενείο του Ζαχαράτου, το πλέον φημισμένο στέκι της Αθήνας. Γκρεμίστηκε λίγο μετά το 1960. Διόλου τυχαία, δίπλα στο Μέγαρο Βούρου βρισκόταν (εκεί όπου ανεγέρθηκε το King George) το Μέγαρο Σκουλούδη. Βούρος και Σκουλούδης ήταν συνεταίροι, ίδρυσαν, μεταξύ άλλων, την Τράπεζα Κωνσταντινουπόλεως. Ο Σκουλούδης, πρωθυπουργός το 1915-16, τετραπέρατος και παντοδύναμος, συγγένευε και με τον Αθηνογένη, του οποίου το Μέγαρο στέκει ακόμη ερειπωμένο, Σταδίου 50.

Τα τρία αρχοντικά, Μέγαρα Βούρου, Σκουλούδη και Αθηνογένους, ήταν όλα χτισμένα από Γάλλο αρχιτέκτονα με πολλά γαλλικά στοιχεία,

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s