Κ. Καπετανόπουλος, Αναζητώντας το καθαρό φως (Σήμερα εγκαίνια στη γκαλερί Genesis)


 

 

Αναζητώντας το καθαρό φως

 

     

 

  Το σύμπαν του Κ. Καπετανόπουλου ξετυλίγεται μέσα από τη νέα του έκθεση «Γραμμική Κ»

 

 

Επιλέγοντας ως μέσα έκφρασης το νερό _ για την υγρή γραφή σε χαρτί με αυθόρμητα συναισθήματα _ τα λάδια και τα μολύβια _ για την αέναη μετατροπή της επιφάνειας σε δέρμα _ ο Κωνσταντίνος Καπετανόπουλος παρουσιάζει για πρώτη φορά μία ενότητα που τον απασχόλησε κατά τη διάρκεια πολλών ετών. Ο λόγος για τη νέα έκθεση του καλλιτέχνη που με τίτλο «Γραμμική Κ (Η μορφή στο καθαρό φως του είναι») φιλοξενείται στην γκαλερί «Genesis» από την Τρίτη 18 Ιουνίου έως τις 29 του μηνός.

 

Ονομάζοντας συμβολικά την ενότητα «Γραμμική Κ» και υποδεικνύοντας μέσω εκείνης στον θεατή ότι το σύμπαν του πολυσχιδούς ρυθμικού γραφισμού του _ από όπου δεν λείπουν οι αναμνήσεις σημαντικών δημιουργών όπως ο Τέρνερ, ο Καντίνσκι, ο Παρθένης και ο Αλεξίου _ ο Καπετανόπουλος εισηγείται μια άλλη μορφή αναζήτησης του «είναι» μέσω της χειρωναξίας της ζωγραφικής του. Για εκείνον το έργο «είναι το πρόχειρο χαρτί ενός ποιητή που σχηματίζει τις πρώτες λέξεις μέσα από βαθειά ενόραση, μεταφέροντας μέσα από μια μεστή ματιά την ένθεη εικόνα της ζωής του όντος και του σύμπαντος».

 

Η προσπάθειά του δεν είναι τίποτε άλλο από την αέναη απόπειρα αποτύπωσης της «μορφής στο καθαρό φως του είναι», καθώς «οι γραμμές αποτελούν λέξεις και οι λέξεις φέρουν το νόημα μιας βαθειάς διαλογιστικής ενόρασης», σύμφωνα με τον ίδιο.

 

Δημιουργώντας μικρότερες ή μεγαλύτερες ζωγραφικές αυτοτέλειες, μονοχρωματικά σχεδόν αφαιρετικά πεδία όπου συγκεντρώνονται και συνομιλούν οι παύσεις οι ενώσεις και οι διαδρομές, ο Κωνσταντίνος Καπετανόπουλος προχωρά στη θεμελίωση ενός παρακείμενου τόπου, «ενός ρευστού αλλά επιτατικού αρχετυπικού πεδίου ύπαρξης σε έναν ευδαιμονικό πνευματικό χώρο που ποτέ δεν τρέπεται σε ολοσχερή ουτοπία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

 

 

Στο έργο του ζωγράφου που παραμένει ένα ανοιχτό σύμπαν επιστρατεύοντας άλλοτε την αυτόματη γραφή και άλλοτε τον εξονυχιστικό έλεγχο του σχεδίου, η πυκνή γραμμή είναι η απελευθερωτική κοσμική ύλη που από μόνη της οργανώνει μορφές και σχήματα, εικόνες και μουσική. Ο ίδιος επιστρατεύει τηγ ζωγραφική του στο βασικό ζητούμενο της ενότητας, το καθαρό φως. Στο φως που είναι ταυτόχρονα «ο δημιουργός, το δημιούργημα και η πράξη της δημιουργίας». Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της ΄Ιριδας Κρητικού.

 

 

Γκαλερί Genesis

 

Χάρητος 35

 

Κολωνάκι,

 

Αθήνα

Τηλ: 211 7100566

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s