Οι μνηστήρες της Αφρικής (Νίκος Κωνσταντάρας- Καθημερινή)


Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα σε τρεις χώρες της Αφρικής αυτές τις μέρες υπενθυμίζει τη σημασία αυτής της τεράστιας, πλούσιας και ταλαιπωρημένης ηπείρου στη γεωστρατηγική σκακιέρα. Απ’ όταν άρχισε η ραγδαία ανάπτυξη της Κίνας και η φρενήρης αναζήτηση πρώτων υλών και πόρων, η Αφρική βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας κούρσας για επιρροή και εμπόριο. Στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος, πίσω από τους ηγέτες της υπερδραστήριας Κίνας.

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του Ομπάμα στην υποσαχάρια Αφρική ως πρόεδρος, μετά ένα σύντομο πέρασμα από την Γκάνα το 2009. Αντιθέτως, ο Σι Tzινπίγκ, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της Κίνας μόλις τον περασμένο Μάρτιο, αφιέρωσε το πρώτο του ταξίδι στην Αφρική. Ο προκάτοχός του Χου Ζιντάο επισκέφθηκε την ήπειρο πέντε φορές σε μία δεκαετία. Το αποτέλεσμα είναι ότι απ’ όταν ο πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν ξεκίνησε την πολιτική προσέγγισης με την Αφρική το 1996, οι εμπορικοί και πολιτικοί δεσμοί εντάθηκαν ταχύτατα, σε σημείο που το 2009 η Κίνα εκτόπισε τις ΗΠΑ από κύριο εμπορικό εταίρο – με ετήσιο εμπόριο αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων.

Είναι προφανές ότι οι δύο υπερδυνάμεις δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ήπειρο των 54 ανεξάρτητων χωρών, όπου έξι από αυτές ήταν μεταξύ των δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενων της τελευταίας δεκαετίας. Ενδεικτικά, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν πρεσβείες σε 50 αφρικανικές χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, επίσης, έχει υιοθετήσει ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα με τις χώρες της ηπείρου, με στόχο τη βελτίωση της διακυβέρνησής τους και την ευημερία των πολιτών τους. Μεταξύ των στόχων της συνεργασίας είναι η διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η αποφυγή συγκρούσεων, η ανάπτυξη ανανεώσιμων πόρων ενέργειας, η δημιουργία υποδομών, η εξασφάλιση τροφίμων, η καταπολέμηση του AIDS, η διαχείριση της μετανάστευσης και η προώθηση της ισότητας των φύλων. Η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αναπτυξιακής βοήθειας στον κόσμο, προσφέροντας 53 δισ. ευρώ το 2011, παρότι πολλά μέλη της αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ε.Ε. και κάποιες χώρες-μέλη της παρείχαν πάνω από το 30% της βοήθειας που δόθηκε στην Αφρική εκείνο τον χρόνο.

Η Ε.Ε. επιχειρεί να αναπτύξει θεσμούς που θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων της Αφρικής. Οι ΗΠΑ προωθούν και αυτές την ανάπτυξη θεσμών και δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για θέματα υγείας, αλλά και ασφαλείας, κυρίως μετά την πρόσφατη δημιουργία του Επιτελείου Αφρικής και τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή. Η Κίνα προωθεί κυρίως συμφωνίες αμοιβαίου συμφέροντος, χωρίς να επεμβαίνει στα εσωτερικά των αφρικανικών χωρών, όπως πράττουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. Αγοράζει πρώτες ύλες και τρόφιμα, αναπτύσσει υποδομές, δημιουργεί κοινότητες Κινέζων. Η Αφρική μπαίνει σε μια νέα εποχή, με ισχυρούς μνηστήρες που ερίζουν για τις απεριόριστες προοπτικές της.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s