Διαδρομές στη Σκωτία, Νίκος Βατόπουλος


Pyrgos 2Μόλις προχθές εγκαινιάστηκε, πλήρως ανακαινισμένο, το Abbotsford House, στη Nότια Σκωτία, ένας επιβλητικός πύργος των αρχών του 19ου αιώνα, συνδεδεμένος με τον σερ Γουόλτερ Σκοτ. Σαν να έχει βγει από τα μυθιστορήματα του μεγάλου Σκωτσέζου, ο πύργος επανέρχεται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην υπηρεσία του τουρισμού αλλά και της ιστορικής μνήμης.Pyrgos Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε το έργο της διετούς αποκατάστασης «εκπληκτικό επίτευγμα» καθώς ενεπλάκησαν πολλοί και άξιοι άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων, που αξιοποίησαν την πλούσια χρηματοδότηση: το Abbotsford Trust ξεκίνησε από το 2007 μια καμπάνια για να συγκεντρώσει 10 εκατ. στερλίνες, στην πορεία το τοπικό συμβούλιο ενέκρινε ένα επιπλέον ποσόν 1,5 εκατ. στερλίνες και το 2010, το Heritage Lottery Fund ανακοίνωσε την ενίσχυση του έργου με 5 εκατ. στερλίνες.pyrgos 3

Το αποτέλεσμα λέγεται ότι είναι θαυμαστό και ήδη το Abbotsford House προωθείται από όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία ως ένα μείζον αξιοθέατο της Νότιας Σκωτίας, κοντά στο Μέλροουζ. Ο πύργος ολοκληρώθηκε ως αρχιτεκτονικό σύνολο το 1824 από τον σερ Γουόλτερ Σκοτ, που ήταν τότε ήδη 53 ετών. Είχε αγοράσει την έκταση το 1811 από τους μοναχούς του Μέλροουζ, που για πολλές γενιές ήταν γαιοκτήμονες. Η ανάπτυξη του κτήματος και η επέκταση του πύργου δεν σταμάτησαν ποτέ, τουλάχιστον ώς τον θάνατο του Σκοτ το 1832. Παρέμεινε στην ιδιοκτησία και τη χρήση των απογόνων του έως το 2004, αν και αμέσως μετά τον θάνατο του Σκοτ, η οικογένεια άνοιξε τον πύργο για το κοινό. Και αυτό, γιατί ήταν γεμάτος έπιπλα και έργα τέχνης, τα οποία συνέλεγε με πάθος ο ίδιος ο σερ Γουόλτερ Σκοτ.

Στην τοιχοποιία του πύργου, οι μάστορες είχαν εντάξει αρχιτεκτονικά θραύσματα από ερειπωμένα κάστρα και αββαεία της Σκωτίας, τα οποία συνέβαλαν στη γενικευμένη εντύπωση ότι το Abbotsford House ήταν μια «περίληψη» της περήφανης αυτής χώρας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s