Δύο ιέρειες της δημοσιογραφίας βρέθηκαν εντελώς τυχαία εκτός ιερατείου;


 

Η Ναταλί Νουγκερέντ και η Τζιλ Εϊμπραμσον είναι οι δύο εξαιρετικές δημοσιογράφοι, διευθύντριες ως προχθές δύο ιστορικών εφημερίδων – Μοντ και Νιού Γιορκ Τάιμς –  που αιφνιδίως βρέθηκαν εκτός νυμφώνος. Οι πραγματικοί λόγοι της απομάκρυνσής τους δύσκολα θα γίνουν γνωστοί, φαίνεται όμως ότι ο υπό αυτές ανδρικός πληθυσμός είχε άλλη εικόνα για το διευθυντικό πρότυπο. Το έχουμε δει το έργο, άρα αποφεύγουμε τους σχολιασμούς.

 

 Στην περίπτωση της Ναταλί Νουγκερέντ (Μοντ) έπαιξε ρόλο η απόφασή της να αλλάξει το κασέ της έντυπης έκδοσης, η νέα έκδοση να βγαίνει και σε τάμπλετ,  ενώ προγραμμάτιζε αλλαγές και στον τρόπο της διοίκησης. Από κάτω όμως υπήρχαν 13 άνδρες αρχισυντάκτες, οι οποίοι διαφώνησαν με τα σχέδια της, την πολέμησαν, κάποιοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και φυσικά, ω του θαύματος, η Ναταλί εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Λέγεται ότι η Ναταλί είναι συγκεντρωτικό άτομο. Επομένως μπορεί να έπαιξε ρόλο και αυτό.

Η περίπτωση της Τζιλ ( Νιού Γιορκ Τάιμς) είναι ίσως διαφορετική. Γράφτηκε ότι ξαφνικά ανακάλυψε ότι το πακέτο συμφωνίας που είχε κάνει προ ετών, όταν ανέλαβε τη διευθυντική θέση ήταν μικρότερο από εκείνο του προκατόχου της. Διαμαρτυρήθηκε στους αρμοδίους, αλλά ουδείς ίδρωσε για τη Τζιλ που στα εξήντα της κρατούσε στα χέρια της τη σημαντικότερη εφημερίδα του κόσμου. Πολλοί έσπευσαν να την κατηγορήσουν ότι ασκούσε φοβερές πιέσεις προς τους εργαζομένους, αλλά, αλήθεια, μήπως υπάρχει κι ένας θλιβερός μύθος για την κακή διευθύντρια και τα καλόπαιδα από κάτω; Πάντως, οι εποχές που ζούμε είναι τραγικές για τον έντυπο Τύπο και τα παλιά μεγαλεία έχουν τελειώσει. Το ερώτημα είναι πόσο μπορεί ένας δημοσιογράφος να πιεστεί και τί αποτελέσματα μπορεί να φέρει αυτή η πίεση; Στην Ελλάδα το κλίμα αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και ο έντυπος Τύπος προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις στην εποχή της ιντερνετικής έκρηξης,της υπερπληροφόρησης και της μείωσης της ανάγκης του ανθρώπου να διαβάζει.Θα τα καταφέρει, άραγε;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s