Πόλη 1453, Αθήνα 1944, Ελλάδα 2015


img10_16

Αναγνώστη Λασκαράτου
Πως θα ένιωθε ένας ευφυής Ενωτικός λόγιος, μέσα στο παρανοϊκο κλίμα των ανθενωτικών κατοίκων της Κωνσταντινούπολης που τρομοκρατούσαν κάθε δυτικόφιλο στοιχείο την κρίσιμη δεκαετία πριν την Άλωση; Ο ίδιος ο πατριάρχης Μητροφάνης που ενθρονίστηκε το 1440 σε έναν μισοάδειο καθεδρικό αποδοκιμαζόταν από τον όχλο ως μητραλοίας (μητροκτόνος) σε κάθε του δημόσια εμφάνιση. Φαντάζομαι πως ο παπικός λεγάτος που στεκόταν τιμητικά δίπλα του, ο Επίσκοπος Κορώνης Χριστόφορος Garatoni θα ένιωθε όπως νιώθει σήμερα ο Γερμανός πρέσβης. Ο διάδοχός του Μητροφάνη (1443), ο Γρηγόριος Γ΄ αναγκάστηκε αποδοκιμαζόμενος από τους εχθρούς της επανένωσης των Εκκλησιών στα 1450 να το σκάσει στη Ρώμη. «Καλύτερα το τουρκικό φακιόλι παρά η παπική τιάρα», ήταν το αντιδυτικό σύνθημα που επικράτησε και έκανε τον ελλαδικό χώρο τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και τον καθήλωσε πολιτισμικά στην Ανατολή, η οποία τον διαπερνά μέχρι σήμερα.

Πως θα ένιωθε ένας διορατικός Αριστερός το Δεκέμβρη του ’44 μέχρι την τελική ήττα, βλέποντας το ανέφικτο των πολιτικών φαντασιώσεων των σκληρών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ πως η Ελλάδα θα γινόταν κομμουνιστική, ενάντια στα συμφέροντα της Βρετανίας και των ΗΠΑ, απέναντι στο δυτικό στρατόπεδο, χωρίς τη σταλινική βοήθεια, που δεν δηλώθηκε ούτε εκδηλώθηκε ποτέ, όπως δεν θα δοθεί καμία βοήθεια από τον σημερινό σκληρό Ρώσο τσάρο. Η Αριστερά και η χώρα έζησαν και τότε ένα φαινόμενο ανορθολογισμού, παρανοϊκών εμμονών ακραίου βολονταρισμού και σύγκρουσης με την πραγματικότητα. Πόσο πλήρωσε αυτήν την φαντασίωση η χώρα; Με τεράστιο ανθρώπινο πόνο και με μεγάλη πολιτική οπισθοδρόμηση. Πως θα ήταν η Ελλάδα σήμερα αν είχε επικρατήσει η Αριστερά πέρα από τις πράγματι καλές προθέσεις των συντριπτικά περισσότερων στρατευμένων στις τάξεις της ανθρώπων, ας μας το πει ο Χρόνης Μίσσιος, αν δεν μας αρκεί η εκδίκηση της Ιστορίας με την κατάρρευση των κόκκινων καθεστώτων: «Ευτυχώς που δεν νικήσαμε».

Η Ελλάδα πάσχει από τεράστιο έλλειμμα ορθολογισμού και πραγματισμού. Σήμερα η λαϊκίστικη «Αριστερά» και η Ακροδεξιά με τη ναζιστική δεξιά, σέρνουν το χορό αυτών που θέλουν να σπάσουν το κεφάλι τους στον τοίχο, των κερδοσκόπων της δραχμής και των συμπλεγματικών που θεωρούν πως αποσπώμενοι από την ΕΕ θα μπορούμε να ασκήσουμε «δική μας» (ποιανού από όλους αυτούς του παρδαλού μετώπου του ΟΧΙ;) πολιτική, σε έναν κόσμο συγκοινωνούντων δοχείων. Οι Ναζιστές το κάνουν γιατί πιστεύουν βάσιμα πως θα σωθούν και θα θεριέψουν μέσα στην αναμπουμπούλα της καταστροφής, άλλωστε η Ευρώπη είναι αυτή που απαίτησε τη δίωξή τους. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι καθοριστικό. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος, το εξήγησε αυτό επιγραμματικά, με την ειλικρίνεια που λείπει ολότελα από τους ακραίους δημαγωγούς του ΣΥΡΙΖΑ σαν τον κ.Βαρουφάκη, που μέχρι τώρα δηλώνει ξεδιάντροπα πως οι Τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη: «Το ‘ΝΑΙ’ είναι Γολγοθάς, το ‘ΟΧΙ’ είναι συντριβή».

Η διχαστική γραμμή που χάραξε ο κ.Τσίπρας διαπερνά οριζόντια όλα τα κόμματα. Δεν είναι μόνο η ταξική τοποθέτηση που διαιρεί, γιατί σχηματικά πράγματι η μεγαλοαστική τάξη είναι γενικά με το ‘ναι’ και η νεολαία με τα ετερόκλητα αδύνατα οικονομικά στρώματα, γενικά με το ‘όχι’. Υπάρχει όμως και μία άλλη διαστρωμάτωση των δυο στρατοπέδων. Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι, οι κοινωνικά ευαίσθητοι, οι οραματιστές ενός ουμανιστικού μέλλοντος, αυτοί που ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι πραγματιστές, υποστηρίζουν το ΝΑΙ. Αυτούς πρέπει να ακούσουν οι πολλοί και όχι τους κάθε λογής δημαγωγούς που άλλοι για να σώσουν το τομάρι τους, άλλου για να κερδοσκοπήσουν και άλλοι για να αλωνίζουν ως εξουσιαστές σε μια τριτοκοσμική χώρα χωρίς κανόνες, ουρλιάζουν αγανακτισμένοι μαζί με το Νικολόπουλο, την Κωνσταντοπούλου και το Μιχαλολιάκο υπέρ του ΟΧΙ. Μόνο μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια η Ελλάδα μπορεί να αγωνιστεί για ένα καλύτερο μέλλον της, σε μια δικαιότερη Ευρώπη.

img10_16

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s