Die Zeit : Η Ελλάδα χρειάζεται μια επανάσταση ( tvxs)


Τώρα, γιατί εμένα μου φαίνεται ότι το άρθρο είναι κοντά στην αλήθεια;

http://www.zeit.de/politik/ausland/2010-02/griechenland-zukunft

Griechenland braucht eine Revolution


«Ο Υπουργός τσακωνόταν στις Βρυξέλλες για τη χώρα του, την ώρα που η χώρα μαχόταν εναντίον του εαυτού της. Στην ΕΕ ο Υπ. Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσπαθούσε να πείσει τους ομολόγους του ότι η Ελλάδα προχωρεί καλά όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας. Στην Αθήνα οι δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωναν για το αντίθετο παραδίδοντας την απεργιακή σκυτάλη στους επόμενους.

Πρώτα ήταν οι τελωνιακοί, μετά οι οικονομικοί ελεγκτές του Υπουργείου, στη συνέχεια οι εφοριακοί και στο τέλος οι οδηγοί ταξί. Όλοι αυτοί προειδοποιούν την κυβέρνησή τους: περικοπές μπορείτε να κάνετε, αλλά όχι σε μας!

Τι προοπτική έχουν οι ελληνικές υποσχέσεις ότι οι περικοπές και οι οικονομίες θα συνεχιστούν; Πότε μπορεί να περιμένει η Ευρωζώνη καλύτερες ειδήσεις από την Αθήνα;

Στο κέντρο της Αθήνας ο κόσμος κάθεται έξω στις καφετέριες, με 18 βαθμούς.Δεν υπάρχει εικόνα κρίσης, παρ ότι όλοι μιλούν για την κρίση. Και όσοι κάθονται στις καρέκλες συμφωνούν κατά κάποιον τρόπο ότι η ζωή με δανεικά πρέπει να τελειώσει, ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει, ότι ο φαύλος κύκλος του χρέους πρέπει να σπάσει. Το πρόβλημα είναι πώς;

Η σημερινή Ελλάδα είναι ένας λαβύρινθος από αυξανόμενες απαιτήσεις προς το κράτος, πολυεπίπεδη εξυπηρέτηση πιστών ψηφοφόρων των κομμάτων, γενναιόδωρες συνταξιοδοτικές εγγυήσεις και επιδόματα, υπερβολικά δάνεια και ακάλυπτες επιταγές για το μέλλον. Αλλά με κανέναν τρόπο δεν είναι όλα καλοπέραση: Η Ελλάδα είναι συγχρόνως και μια χώρα της αυξανόμενης φτώχειας, της αποβιομηχάνισης και της οικονομικής κρίσης.

Για να βγει απ’ αυτόν το λαβύρινθο, δεν αρκεί η επιβολή κάθε 4 με 5 εβδομάδες ακόμα σκληρότερων μέτρων από τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ ούτε ο εξαναγκασμός εφαρμογής τους σε μικρότερα διαστήματα, αλλά ούτε και η άσκηση μεγαλύτερων πιέσεων.

Χρειάζεται και μια επανάσταση, που απαιτεί περισσότερο από 5 εβδομάδες για να εφαρμοστεί. Οι απαιτήσεις και τα χρέη, η κομματική εξυπηρέτηση και η φτώχεια ανήκουν σε μια νοοτροπία, την οποία η Ελλάδα υιοθέτησε κατά τη δεκαετία του ΄80. Λαϊκιστές πολιτικοί της χώρας που μόλις είχε μπει στην ΕΟΚ συνέδεσαν έκτοτε το πολιτικό άνοιγμα της χώρας με την υπόσχεση ότι θα ληφθεί μέριμνα για όλους, δηλαδή με την βεβαιότητα ότι στο εξής θα υπάρχει πολύπλευρη χρηματική ενίσχυση από τις Βρυξέλλες.

Η χώρα δεν ίδρυσε νέες βιομηχανίες και δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα για τη νέα εποχή. Αντίθετα, έγινε πιο ακριβή, πιο αργή και έχασε τη βιομηχανία της. Στην Αθήνα αλλά και στις Βρυξέλλες έκαναν τα στραβά μάτια επί δεκαετίες για όλα αυτά. Ευρωπαϊκές, κυρίως γερμανικές, εταιρίες εκμεταλλεύτηκαν την ελληνική αγορά ως χώρο επέκτασης, ενώ οι ντόπιοι παραγωγοί πέθαιναν. Τη διαφορά την πλήρωnε το ελληνικό κράτος. Πρώτα με χρήματα της ΕΟΚ, στη συνέχεια της Ε.Ε και στο τέλος με όλο και περισσότερα χρέη.

Τώρα πρέπει να τελειώνουν αυτά. Έτσι θέλουν οι Υπουργοί της Ε.Ε και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου δηλώνει στην Zeit: «Θέλουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος. Στο εξής να ισχύουν ίσα δικαιώματα για όλους και σαφείς ευθύνες». Αυτό θα απαιτήσει σκληρή δουλειά, αλλά πράγματι τα τελευταία 30 χρόνια καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν ανέλαβε ένα τόσο μεγάλο πακέτο μέτρων για εξορθολογισμό του κράτους.

Σε 3 χρόνια το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να μειωθεί από ποσοστό άνω του 12% σε 3%, στο Δημόσιο πρέπει να περισταλούν δραστικά οι δαπάνες και ταυτόχρονα να διογκωθούν τα έσοδα μέσω φορολογικών αυξήσεων. Ο κατάλογος του τρόμου είναι μακρύς.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων υποστηρίζει τον δημοφιλή Παπανδρέου. Αυτή την υποστήριξη θα τη χρειαστεί, για να επιβάλει το πρόγραμμά του παρά τις απεργίες και τις διαδηλώσεις.

Για την ΕΕ τίθεται το ζήτημα πώς θα αντιμετωπίσει καλύτερα τον Παπανδρέου. Να τον εμπιστευθεί και να τον αφήσει να δράσει; Ή μήπως καλύτερα να αυξάνει τις πιέσεις από εβδομάδα σε εβδομάδα; Αν τον αφήσει να δράσει, υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγουν σιγά-σιγά οι Έλληνες από την επιτήρηση της Ε.Ε και να ξαναγυρίσουν στα παλιά. Αλλά και το ρίσκο συνεχώς αυξανόμενης πίεσης θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο.

Ο Παπανδρέου ίσως να συνθλιβεί μεταξύ των αντιδράσεων στη χώρα του και των πιέσεων των Βρυξελλών, να χαθεί η δημοτικότητά του και μαζί και η πολιτική του δύναμη για ριζικές μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό το πιο έξυπνο φαίνεται πως είναι να αφήσουμε τώρα τους Έλληνες για λίγο να κάνουν ό,τι θέλουν με την τέχνη της αυτοΐασης. Μόνο που θα πρέπει να μην τους αφήσουμε από τα μάτια μας. Αν τα πακέτα μέτρων του Παπανδρέου δεν αποδώσουν, η Ε.Ε θα έχει σύντομα και πάλι το λόγο.

Kατηγορίες theme

15 σκέψεις σχετικά με το “Die Zeit : Η Ελλάδα χρειάζεται μια επανάσταση ( tvxs)

  1. Καλησπέρα Ριτς,

    Ή τον αφήσουν ελεύθερο ή όχι τον Παπανδρέου, ως μαθητευόμενος μάγος αποδείχτηκε πολύ λίγος. Κι αυτό θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά.

  2. Δεν έχουμε, ούτε έχουμε κράτος.. Το κακό είναι πως μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.. Λένε πως στην κρίση είμαστε όλοι ίσοι. Δεν είμαστε όλοι ίσοι.. Ακόμη και στις επιπτώσεις της.. Και δεν ευθυνόμαστε φυσικά όλοι για την κρίση..Εμείς που είμαστε νέοι και είμαστε στην αρχή της ζωής μας, υποτίθεται στην…πιο παραγωγική ηλικία, τι να πούμε και τι πρέπει να κάνουμε για όλη αυτήν την κατάσταση.. Θα έπρεπε να είχαμε βγει όλοι στους δρόμους, να απαιτούσαμε τα κλεμμένα χρήματα πίσω, όσοι έφταιξαν να τιμωρηθούν..αλλά ναι κάτι είπα τώρα.. Καλή εβδομάδα.

  3. Αχ αυτοι οι δρόμοι roadartist…Αυτή η συζήτηση για τις ευθύνες για την κρίση και για τις ευθύνες για το ξεπέρασμά της (ποιο;) είναι λίγο «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Με τι όρους διεξάγεται, με ποιο πλαίσιο γίνεται; Πού γίνεται; Στα ΜΜΕ. Κατευθύνεται ή όχι αυτή η συζήτηση; Παλιότερα υπήρχε και το σφάγιο πρόβατο στο βωμό. Σήμερα η τσίκνα είναι τεχνητή. Θέλω να πω πως όσο η συζήτηση γίνεται χωρίς να καταλήγει σε δράση (όποια δράση ή αντίδραση) δεν θα οδηγήσει σε αλλαγές. Είναι σαν να συζητάμε ώρες για ταξίδια και προορισμούς- είναι σαν να έχουμε πάει

  4. Ολόσωστο είναι το κείμενο και ειδικά για γερμανικό medium. Αυτό που δεν φαίνεται εύκολα όμως είναι οτι τελικά ο μέσος έλληνας δουλεύει περισσότερο απο τον μέσο γερμανό (κι αυτό φαίνεται σε νούμερα). Άρα το πρόβλημα εντοπίζεται όχι στο οτι είμαστε τεμπέλήδες ως εργαζόμενοι αλλά αδρανείς ως ψηφοφόροι.

  5. Κανέναν πολιτικό/μεγαλοεπιχειρηματία/φοροφυγά, θα δούμε στη φυλακή; Αυτό θα δώσει στη δικαιοσύνη και την πολιτεία, την αξιοπιστία που θέλει ο λαός…Αλλά να μπούν όλοι μέσα, άσχετα από που προέρχονται…
    θα μου πεις βέβαια, είχαμε κανά στο παρελθόν εξεταστικές επιτροπές, δικαστικές έρευνες κλπ…
    Και τί έγινε; Τα ίδια όπως πάντα…

  6. Κανέναν πολιτικό/μεγαλοεπιχειρηματία/φοροφυγά, θα δούμε στη φυλακή;

    Eδω πρπει να γινουμε λιγυλάκι πιο συγκεκριμένοι… Την στιγμή που ξερουμε ποιοι ΡΗΜΑΞΑΝ την χωρα και τωρα σφυριζουν αδιαφοροι και κανουνε τον Ψοφιοκοριο

  7. @Νοσφεράτος

    @Artanis

    @roadartist

    @Swell

    @Ανέστης

    @Γιώργος Κατσαμάκης
    καλημέρα σε όλους και σε όλες. Απαντήσεις δεν έχω, το κείμενο δεν είναι δικό μου, απλώς πιστεύω ότι λέει αλήθειες και γι αυτό το ανέβασα.
    φιλιά σε όλους τους φίλους…..

  8. Ναι μια επανάσταση. Μονο που στην εικόνα της, χρειάζεται και το αίμα.
    Οχι απο ρεβανσισμό, αλλά απο ανάγκη ιστορική. Κι επειδή φυσικά στην κρίση, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, κάποιοι πρέπει να πληρώσουν. Αυτοί που ρήμαξαν τα πάντα, που έκλεψαν και διέλυσαν τις προσδοκίες για το μέλλον, πηγαίνοντας τη χώρα πολύ πίσω, να πληρώσουν δημόσια. Μόλις δούμε κάποιον »φταίχτη» να πηγαίνει φυλακή, τότε θα συμπληρωθεί το παζλ της εικόνας…..
    μια χαζοπαραμυθού

  9. Καλά, επανάσταση χρειάζεται σίγουρα, εδώ και καιρό το λέω, αλλά όχι μόνο εδώ, παντού.
    Και σίγουρα οι αλήθειες του κειμένου είναι πολλές. Αλλά αυτή η συνεχής προσκόληση στον χρηματικό παράγοντα είναι τραγική. Και οι λύσεις προσεγγίζονται πάλι από την πλευρά του οικονομικού πυλώνα.
    Δεν είπαμε ότι η βιωσημότητα στηρίζεται σε τρείς πυλώνες; Ένας εκ των οποίων είναι ο κοινωνικός;
    Είναι τραγικό σήμερα, να ακολουθούνται ακόμα μόνο παρωπιδικές λύσης που λαμβάνουν υπ’ όψη τους μόνο το χρήμα.
    Αυτό είναι μια επανάσταση που πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο…

  10. Λέει αλήθειες, αλλά όχι τις πιο ενοχλητικές. Και κυρίως η κατακλείδα θυμίζει λίγο το παιχνίδι καλός μπάτσος-κακός μπάτσος. Και οι δύο μπάτσοι είναι και το ίδιο πράγματα θέλουν. Το ζητούμενο είναι αν θα μας δώσουν 5 βδομάδες προθεσμία ή 5 μήνες;

  11. Από τη στιγμή που εγώ απλώς ανέβασα το κειμενο , δεν το σχολιάζω. Τοχω θεσει στη …διάθεσή σας με το γνωστό ενδιαφέρον πουχω για τα πράγματα…
    καλημερα σε όλους….

  12. Γιάννης Μανσόλας 3 Μαρτίου, 2010 — 3:30 μμ

    Πάντως να που στα χτεσινά του λόγια ο Πρωθυπουργός τόλμησε να το θέσεικι έτσι : Το πρόβλημα ( της οικονομικής κρίσης ) είναι Κοινωνικό και Πολιτικό – κι όχι οικονομικό . Σαν δήλωση είναι σωστή και καλά που έστω ακούγεται κι έτσι συμφωνόντας μάλιστα με το πνεύμα των γραφόντων στο παρόν blog . Θα καταφέρει πάντως να κάνει την επανάσταση με εκείνα τα χαρακτηριστικά που αναφέρεται όλοι παραπάνω ; Εγώ δεν ….στοιχηματίζω .

    Βλέπετε η κρίση ξεκίνησε από συστηματικά λάθη που ξεκίνησαν κυρίως στην πρώτη εποχή ΠΑΣΟΚ (Ανδρέα) – όρα που και πως φαγώθηκαν οι επιχορηγήσεις ΕΕ – και έκτοτε όλοι οι άλλοι που φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος αν τυχόν κλείναν τους κρουνούς των επιδοτήσεων . Κάποτε , κάποιοι και στις δυο παρατάξεις είπαν σε κάποια στιγμή ότι χρειαζόμαστε ‘περισυλλογή κι εγκράτεια’ και τελικά τους βούλωσαν το στόμα , λόγω πάλι πολιτικού κόστους.

    Και μεγάλωνε ολοένα το χρέος και κάποια μέρα έπρεπε να πληρώσουμε . Αυτό το άτιμο το πολιτικό κόστος όντως κοστίζει πολύ αλλά …στον λαό κι όχι στα κόματα τελικά ! Δεν είναι καθόλου εύκολο να εντοπίσουμε τον η τους λίγους υπέυθυνους που θα πληρώσουν. Τα νούμερα (ΕΕ) λένε ότι ο ‘τζίρος’ απ την φοροδιαφυγή και τα φακελάκια ήταν 760 εκατ. ΜΟΝΟ ΤΟ 2009 και στα οποία ενέχονται άμεσα κάπου 1.000.000 έλληνες . Τα δε φακελάκια ( νοσοκομεία ) αποτελούν το 33% του παραπάνω ποσού.

    Επανάσταση γίνεται αν την επόμενη φορά όχι μόνο δεν πληρώσετε σαν λαός τα φακελάκια , αλλά κι αν σπάσετε στο ξύλο αυτόν που σας τα ζητάει κι αστε αυτόν να πάει στο δικαστήριο να διμαρτυρηθεί για το εθνικό έγκλημα που διαπράττει αυτός. Και εφόσον τα δικαστήρια είναι πρόθυμα να κυνηγήσουν τέτοιους υπευθύνους , που ως τώρα δεν έκαναν ( έχω άδικο ; )

    Αλλά ….είπα δεν βάζω στοίχημα . Γιατί αντίθετα με πολλά που γράφονται , για μένα ο λαός ο ίδιος ευθύνεται για τα πιο πολλά – δεν είμαι λαοπλάνος και δεν πάω για ψήφους κι άρα μπορώ να λέω αυτρό ακριβώς που πιστεύω. Ρίχνω δε στους ηγέτες την ευθύνη του ότι ακριβώς δεν έπαιξαν τον ρόλο του ηγέτη σε όλη αυτή την υπόθεση – αλλά μόνο του ψηφοθήρα . Τους φήφισε μεν ο λαός αλλά κυρίως τους ανέχτηκε που ανέχονταν αυτή την κατάσταση νομίζοντας οτι στο τέλος τη νύφη θα πληρώσει η …Μαρία η Πενταγιώτισσα κι όχι αυτος ο ίδιος ο λαός ! Άρα ποιος φέρει κυρίως την ευθύνη ;

    Επανάσταση δεν γίνεται χωρίς τον απλό λαό και επανάσταση δεν είναι να γεμίζεις τους τοίχους με σπρέϋ και να τραγουδάς τραγούδια της αντίστασης στην οποία ….δεν πολέμησες και για την οποία λίγα ξέρεις τις πιο πολλές φορές ανακρίβειες. Οι ώριμοι λαοί ξεκινάνε με το να κυνηγάνε τα φακελάκια , αφενός για να δείξουν τον πραγματικό αγωνιστικό χαρακτήρα τους , εκεί που στέκεσαι ο ίδιος και μόνος απέναντι στο πρόβλημα , αλλά και γιατι μια μέρα τα διπλοπληρώνουμε τα φακελάκια – καλή ώρα τώρα . Μετά θα έρθουν και τα άλλα

    Αλλά από αυτούς τους επαναστάτες δεν έχουμε πια αγαπητοί συμπατριώτες , όλο ‘γιαλαντζί’ αγωνιστές μας περιτριγυρίζουν. Οσο δε για τους πολιτικούς ηγέτες , μας ταίζουν ξεσηκωμό άμα είναι η ώρα για θυσίες , αλλά όταν τα πράγματα ησυχάσουν μας προτιμούν άβουλη μάζα που χάφτει συνθήματα και ‘δια-πλάθεται’ απ την τηλεόραση και τα καθοδηγούμενα ΜΜΕ . Εξ ού και δεν πιστεύω ότι οδηγούμαστε στο τέλος μιας εποχής και στην δόμηση μιας άλλης , όπως συνέχισε στον λόγο του μετά ο κος Πρωθυπουργός. Σε καμια δεκαριά χρόνια θα ξαναρχίσουμε τα ίδια και κάπου εκεί στα 2030+ ….τα παιδά μας θα δούν άλλη μια οικονομική κρίση και θα κληθούν να πληρώσουν τα σφάλματα της προηγούμενης γενιάς …. Της γενιάς του πολυτεχνείου καλέ ….. αυτής που αγωνίστηκε αλλά και έπεσε ‘ηρωϊκα’ στα φακελάκια και πλειοδότησε στην ‘υπερβατική’ ζωή και υποθήκευσε και το μέλλον των παιδιών της ….

    Ναι , ναι ξερω , η αλήθεια δεν χωνεύεται εύκολα και δημιουργεί συναισθηματικές αντιδράσεις , αλλα έλα που δεν υπάρχει αντικατάστατο της αλήθειας ….Δυστυχώς δηλαδή ….Προσωπικά θα ήθελα να μπορούσα να έβαζα με βεβαιότητα και κέφι το παραπάνω στοίχημα …..αλλά δεν με αφήνουν οι πολυάριθμες εμπειρίες που έχω ζήσει και όπως σας είπα δεν πάω για πολιτικός και άρα δεν χρειάζεται να σας λέω ψέματα .
    Εσείς , τί λέτε για το παραπάνω στοίχημα ;

  13. Ασφαλώς και χρειάζεται επανάσταση η Ελλάδα και ο Ελληνισμός.
    Είναι απόλυτα αναγακαίο για την επιβίωσή μας ως Λαού και Έθνους.
    Μιά πραγμτική ένοπλη λαϊκή επανάσταση.
    Είναι απολύτως αναγαίο και απραίτητο να σκοτωθούν άμεσα περίπου εκατό χιλιάδες ψευτο-συμπατριώτες μας, που συνειδητά καταπρόδωσαν τον Ελληνικό Λαό και το Ελληνικό Έθνος.
    Όλοι οι διατελέσαντες : Πρόεδροι Δημοκρατίας, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, Περιφερειάρχες, Νομάρχες, Δήμαρχοι, μαζί με όλα τα πρόσωπα του πολιτικού τους περιβάλλοντος και μάλιστα οικογενειακώς.

    Όχι απλά αντισταθείτε – αλλά : Ξεσηκωθείτε!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close