Εν όψει των πανελλαδικών, μια μικρή διαπίστωση…..


Θυμάται κανείς την εποχή που ο συμπαθέστατος κατά τα λοιπά Αρσένης διατυμπάνιζε προς κάθε κατεύθυνση ότι σύντομα όλοι θα εισάγονται στα πανεπιστήμια και μάλιστα χωρίς εξετάσεις ; `Ηταν η περίοδος που οι κυβερνήσεις , στην προσπάθειά τους να εμφυσήσουν ζωή στην περιφέρεια ίδρυαν σε διάφορες πόλεις πανεπιστημιακές σχολές ή και ΤΕΙ, προκαλώντας συμφόρηση στο σύστημα, αλλά εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την ψήφο όσων περιστρέφονταν γύρω από αυτό το θέμα. Προφανώς και έπεσαν έξω οι πάντες. Το κλείσιμο πολλών από αυτές τις σχολές στην περιφέρεια για λόγους οικονομικούς, αλλά και μη απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας έχει δύο δυσάρεστες επιπτώσεις : Πρώτον ανατρέπει τη ζωή όσων ανθρώπων είχαν προγραμματίσει, έστω και βραχυπρόθεσμα τη ζωή τους γύρω από τις σχολές και τους φοιτητές τους και δεύτερον κατευθύνει τους επίδοξους φοιτητές σε ιδιωτικές σχολές δεύτερης και τρίτης κατηγορίας , στερώντας τους ένα στοιχειώδες νεανικό όνειρο και υποβαθμίζοντας τους συνολικά μέσα σε μια σκληρή και ανταγωνιστική αγορά, αν και εισάγονταν σε τέτοιες σχολές με θλιβερές βαθμολογίες.( Αλλά αυτό είναι ένα τρίτο μεγάλο θέμα προς συζήτηση).  Με λίγα λόγια το υπουργείο Παιδείας, όπως συνέβη σε πολλούς τομείς της ζωής  , επί δεκαετίες είχε δημιουργήσει προσδοκίες πέραν του μέτρου της λογικής και των δυνατοτήτων των παιδιών.Τώρα τα μαζεύει, όπως μαζεύουμε με ορμή ο,τι πια περισσεύει από το καινούργιο κάδρο, το καινούργιο μας  καταφύγιο, με κορνίζα σε μπεζ παλ χρώμα.

Ιδού πού βρισκόμαστε σήμερα :

 Αλλάζει ριζικά από φέτος ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, με το υπουργείο Παιδείας να προχωρεί σε δραστική μείωση κατά 13,2% του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ και κατάργηση, επί της ουσίας, 25 τμημάτων κυρίως ΤΕΙ της περιφέρειας. Συνολικά, στα ΑΕΙ θα εισαχθούν φέτος 10.250 λιγότεροι υποψήφιοι σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ 24 τμήματα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης και το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που βρέθηκε στη δίνη σκανδάλου οικογενειοκρατίας θα δεχθούν… μηδενικούς εισακτέους.

Kατηγορίες theme

8 σκέψεις σχετικά με το “Εν όψει των πανελλαδικών, μια μικρή διαπίστωση…..

  1. Καλησπέρα,
    Ενδιαφέρον άρθρο.
    Θα έβαζα, όμως, διαφορετικά την σειρά των δυσάρεστων επιπτώσεων βάζοντας στην κορυφαία θέση τις συνέπειες προς τους (δυνητικούς) φοιτητές παρά την ανατροπή τησ ζωής των ανθρώπων, που περίμενεαν από τις σχολές και τους φοιτητές

  2. @ Ντροπαλός
    Φιλ ε μου, δεν είναι άρθρο. Μια σκέψη είναι και μόνο. Το βαλα πρώτο γιατί ξέρω ότι διακυβεύεται η ζωή πολλών απλών ανθρώπων που έμειναν σ αυτές τις περιοχές ελπίζοντας να χουν ένα μόνιμο εισόδημα. Και επειδή ήταν πολιτική απόφαση. Αλλιώς προφανώς έχει μεγάλη σημασία ο δυνάμει φοιτητής. Δεν το συζητώ δλδ.

  3. Και τα ιδρυσαν … Κατα ποσον ομως φροντισαν να λειτουργουν αυτα σωστα ειναι άλλου παπα ευαγγελιο! Στα περισσοτερα απο τα περιφερειακα τμηματα ( των ΑΕΙ ) ( και μιλω για αυτα συγκεκριμενα γιατι για καποιο απο αυτα γνωριζω περιστατικα απο πρωτο χερι) οι καθηγητες διδασκαν και διδασκουν εκει σταθερα και αδιαλειπτως υποτιθεται διατηρωντας και τη δουλεια τους σε καποια ΔΕΚΟ στην Αθηνα! Τωρα πως το καταφερνουν να ειναι με το ενα ποδι εδω και το αλλο εκει θα χαιρομουν αν γινοταν να μας το απαντησουν οι ιδιοι!
    Τωρα οσον αφορα τμηματα που δεν εχουν θεμα βιωσιμοτητας απο πλευρας φοιτητων αλλα απλα υπαρχουν αντιστιχα τμηματα σε αλλα και παλαιοτερα αυτων πανεπιστημια δεν βλεπω το λογο γιατι να τα συγχωνευσουν.. Εκτος αν δεν βολευουν πια τους προαναφερομενους καθηγητες λογω αποστασης , τωρα που πιθανα εχουν κατωχυρωσει τη θεσουλα!
    Τα μονο που μου φαινεται λογικο να κλεισουν ( και μαλιστα οριστικα ) ειναι καποια ΤΕΙ που δεχονταν υποψηφιους με βαθμο παννελληνιων κατω απο τη βαση του 10! Αντ αυτων βεβαια υποθετω οτι θα ανοιξουν σχολες επαγγελματικης καταρτησης!
    Και μιας και σημερα ξεκινησαν τη δοκιμασια των πανελληνιων με πρωτο μαθημα την εκθεση και επειδη ακομα οπως και επι Αρσενη μιλουν για το αδιαβλητο αυτων των εξετασεων θαθελα πολυ καποιος υπευθυνος να μας απαντησει πως γινεται ο κ Λυριτζης να βγαινει πρωι πρωι απο το Σκαι και να του ξεφευγει δηθεν μια σποντα οτι το θεμα ηταν γυρω απο το διαδικτυο – τη στιγμη που δεν ειχε περασει μια ωρα απο την εναρξη των εξετασεων και υποτιθεται οτι κανενας υποψηφιος δεν ειχε ακομα εξω βγει απο εξεταστικο κεντρο! Μας δουλευουν???? Για ποιο αδιαβλητο μιλουν ? Να δεις που αυριο μεθαυριο θα οργιασουν οι … φημες για διαροοη των θεματων!

  4. Χαχα…πού να σου εξηγήσω τωρα.Αστο!

  5. Ενδιαφέρον θα είχε να γνωρίζαμε ποιό τελικά είναι πραγματικά αυτό το νεανικό «όνειρο», πέρα από τα καλολογικά και τις φιλολογίες…
    Γιατί νομίζω ότι στην πράξη, εδώ και καιρό, από όνειρα στερέψαμε, και κυνηγάμε μόνο ευτελείς εφιάλτες.

  6. @@@@ Darthiir the Abban Μα, δεν γινεται , ο άνθρωπος ακομη και στα πιο δυσκολα στηνει ονειρα στα μετρα του, μεγαλα ονειρα. Τί σημασία έχει ;

  7. καλημέρα!
    αναρωτιέμαι, στα πλαίσια του «συμμαζεματος» που αναντίρρητα έχει ανάγκη η χώρα, το «συμμάζεμα» στο χώρο της παιδείας ήταν η πιο «εύκολη» απόφαση που μπορούσε να παρθεί;

  8. @@katabran
    το αντίθετο θα έλεγα. Στη Γερμανία που όλοι υβρίζουμε, όπου επικρατεί καθεστώς λιτότητας για διαφορετικούς από εμάς λόγους, το ποσοστό επί του ΑΕΠ για την παιδεία παρέμεινε ως είχε και μάλιστα συζητείται να αυξηθεί, Και μιλάμε για υψηλό ποσοστό.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close