Πρόεδρε, γειά σου!


goya.jpg47922344_mg_0244.jpg Επιβιβάστηκε στο προεδρικό αεροσκάφος με τη βιάση ενός φοιτητή που έξι χρόνια τώρα δεν έχει πατήσει στο πανεπιστήμιο, έχει χάσει όλες τις εξεταστικές περιόδους και αιφνιδίως συνειδητοποιεί ότι πρέπει να πάρει το πτυχίο του! Ο πρόεδρος Μπους ξεκίνησε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή με την ελπίδα να αποκτήσει εκείνες τις περγαμηνές που θα του επιτρέψουν να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, όχι με τις γνωστές ρετσινιές της αποτυχίας, αλλά μ’ έναν λελογισμένο θρίαμβο που θα συνοψίζεται στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους… έστω και δίπλα στο τσιμεντένιο τείχος του Ισραήλ. Στο κάτω κάτω, το Παλαιστινιακό δεν υπήρξε ο πυρήνας των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου; Εν πολλοίς, ναι. Επομένως, αυτό είναι το καυτό σημείο του πλανήτη που χρειάζεται άμεση και αποτελεσματική διευθέτηση, προκειμένου να απασφαλιστεί, επιτέλους, η βόμβα των εξτρεμιστών του Ισλάμ.

Αφελείς προσεγγίσεις για αφελείς υπηκόους. Τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα απ’ ό,τι θέλουν να τα παρουσιάζουν οι σύμβουλοι του προέδρου. Η διαρκής και αιμορραγική ενασχόληση της αμερικανικής κυβέρνησης με τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και η επιθετική στροφή της στο Ιράν δημιούργησαν ένα συμπαγή όγκο άλυτων ζητημάτων γύρω από το Παλαιστινιακό που δεν διαλύεται ούτε με μία ούτε με δύο προεδρικές επισκέψεις. Πίσω από το εύχαρες θέαμα των τηλεοπτικών χειραψιών και τη ρητορεία της στιγμής κρύβεται το πρόβλημα των αποκλεισμένων της Γάζας, η άρνηση του Ισραήλ να επιστρέψει στα πριν από τον πόλεμο του 1967 σύνορα, επιτρέποντας παράλληλα την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων. Κρύβεται όμως και η μητέρα όλων των διεκδικήσεων: η ιερή Ιερουσαλήμ. Eπομένως, ακούγεται μάλλον ανέξοδη η ευχή του προέδρου για την υπογραφή ώς το τέλος του έτους συνολικής συμφωνίας που θα οδηγήσει στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.47922373_mg_0134.jpg

Η περιοδεία του Αμερικανού προέδρου, όμως, δεν εξαντλείται στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη. Περιλαμβάνει σταθμούς στο Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, τα Ε. Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Τα δεδομένα της περιοχής έχουν πλέον αλλάξει. Ο ιρακινός πόλεμος ψυχορραγεί, αλλά οι ΗΠΑ πρόλαβαν να… ανακαλύψουν τον καινούργιο εχθρό τους, το Ιράν, σε μια εποχή που το δολάριο πέφτει και οι Άραβες επενδύουν με ταχύτερους ρυθμούς στην Ευρώπη. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το επιτελείο του Τζορτζ Μπους επανασχεδιάζει τη στρατηγική του. Σήμερα όσο ποτέ στο παρελθόν χρειάζεται τη στήριξη των σουνιτών, μετριοπαθών Αράβων ηγετών, οι οποίοι δεν θα ήθελαν να βρεθούν αντιμέτωποι με τις ηγεμονικές διαθέσεις του Ιράν, αλλά που προτιμούν να πατούν πάνω σε δύο βάρκες. Δεν είναι τυχαία η πρόσκληση που απηύθυνε τον περασμένο μήνα ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας προς τον Ιρανό πρόεδρο Αχμεντινετζάντ να παρακολουθήσει τις εργασίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου -πάλαι ποτέ αντιιρανικό κλαμπ- ενώ στη συνέχεια τον κάλεσε στη Μέκκα. Και φυσικά ο Αχμεντινετζάντ είπε «ναι» σε όλα.

Τώρα, φημολογείται ότι ο πρόεδρος Μπους θα αφιχθεί στις 14 Ιανουαρίου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας κομίζοντας «δώρα», που συνίστανται στη μελλοντική υπογραφή συμφωνίας για την πώληση όπλων, αξίας 20 δισ. δολαρίων.

Το κουβάρι της Μέσης Ανατολής πολλοί Αμερικανοί πρόεδροι επιχείρησαν ώς σήμερα να ξετυλίξουν. Άκαρπες απέβησαν, όμως, όλες οι προσπάθειες. Τι είναι αυτό, επομένως, που επιτρέπει στο επιτελείο Μπους να πιστεύει ότι κρατάει το κοκαλάκι της νυχτερίδας;

(Δείτε αυτό το site.Εχει ενδιαφέρουσες φωτογραφίες ).

ριτς

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή στις 9-1-2008
Kατηγορίες Το μεγεθος της υποκρισίας

29 σκέψεις σχετικά με το “Πρόεδρε, γειά σου!

  1. στην ερωτηση σας αγαπητη μου -αν και πιστευω οτι ειναι ρητορικη- απαντω: η αλαζονεια της εξουσιας…

    καλημερα ριτσακι μου…
    😉

  2. Ας ελπίσουμε ότι εκεί θα του προσφέρουν πολλά, πάρα πολλά κουλουράκια!

    Και μάλλον κρατά το κοκαλάκι της νυχτερίδας είτε επειδή δεν ξέρει τι να το κάνει, είτε επειδή το μπέρδεψε με το χέρι της Κοντολίζα!

    Καλή σου μέρα, Ρίτσα μου.
    Την αγάπη μου.

  3. Oι ρετσινιές του είναι ανεξίτηλες και τίποτα μα τίποτα δεν μπορεί να πείσει την ανθρωπότητα ότι ο άνθρωπος αυτός δεν είναι εχθρός της.

    Ίσως αν αυτοκτονούσε…!!

    Αυτό που είπες περί αφέλειας,
    τα είπε όλα. Περισσότερο μισητοί μου είναι οι άνθρωποι που τον υποστηρίζουν. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο, καλημέρα και καλύτερα να μην γράψω τι ελπίζω να συμβεί στην περιοδεία του, γιατί θα…

  4. Tόσα έξοδα για τη μεταφορά του, την ασφάλειά του (τεράστια επιχείρηση αυτή), τις τελετές υποδοχής και ‘σύσφιξης σχέσεων’ και όσα άλλα… στο βωμό της υστεροφημίας ενός τύπου όπως ο Ντάμπιγιου (θα τον λέγαμε χαϊδευτικά από το χαρακτηριστικό ‘W’ που τον ξεχωρίζει από τον George Bush senior). Αν όλα αυτά τα χρήματα είχαν προσφερθεί για τα αθώα θύματα των εμφυλίων πολέμων που σπαράσσουν τις Αφρικανικές χώρες θα είχε αν μη τι άλλο εξασφαλίσει μεγαλύτερη υστεροφημία.

  5. «Τι είναι αυτό, επομένως, που επιτρέπει στο επιτελείο Μπους να πιστεύει ότι κρατάει το κοκαλάκι της νυχτερίδας;»

    Είναι η άγνοια που τους διακρίνει για να μην πω τίποτα άλλο.

    Ρίξτε μια ματιά κι ΕΔΩ

  6. Συγκλονιστικός ο πρώτος πίνακας.. Ποιανού είναι; (Ριτσάκι φιλιά)..

  7. πολύ καλό το ποστ. είμαι σίγουρη πως έχει πάρα πολλές προεκτάσεις το θέμα, αλλά για κάποιον που ξέρει λίγα για τη Μέση Ανατολή, όπως εγώ, ήταν πολύ κατατοπιστικό.

    και οι εικόνες εξαιρετικές επίσης.

    (δίκιο έχει η Φαίη! πόσο ηλίθιοι και επικίνδυνοι είναι αυτοί που τον υποστηρίζουν?).

  8. Παράξενος Ελκυστής 10 Ιανουαρίου, 2008 — 4:33 μμ

    Νομίζω ότι οι μνήμες από το το φιάσκο του Κλίντον στο camp-davis και τα νόμπελ ειρήνης που ακολούθησαν είναι ακόμα νωπές . Καταπληκτική η εισαγωγική παρομοίωση.

  9. Ritsaki γεια σου!!
    Μπουσ στα αγγλικά θάμνος δεν σημαίνει;;; Τι να περιμένουμε δηλαδή ε;;;

    Φιλάκι

  10. @@Thalassini….Καλησπέρα κορίτσι καλό. Στελνω ξανά στην Ελένη το κειμενάκι. Ηγγικεν η ώρα.. Ναι, Μπους σημαίνει θάμνος…
    σε φιλώ…

    @ Παράξενος Ελκυστής… Ευχαριστω για την εισαγωγή, αλλά ο Κλίντον ( συγκριτικά ) είχε κάπως πλησιάσει. Μετά ο Αραφατ τα τίναξε όλα στον αερα. Είναι μεγάλη ιστορία το Μεσανατολικό και πολύ πιο σύνθετη απ ότι φαίνεται και απ ότι βγάζουν τα ΜΜΕ προς τα έξω….
    ριτς

  11. @Krot….εχεις δίκιο. Το θέμα είναι ΤΟ ΘΕΜΑ. Απ όπου κι αν το πιάσεις, βρωμάει. Και δεν βρωμάει μόνο από τη μια πλευρά, αλλά από πολλές. Πάντως ο Μπους για το Ιράν πήγε κάτω. Σκασίλα του για το παλαιστινιακό κράτος. Σιγά, τώρα….

    sofistis…. Γειά σου.νομίζω Φρανσίσκο Γκόγια, θα το δω όμως…

    φιλια

  12. @@@Swell…Η άγνοιά του ή μηπως η υπεροψία και η αίσθηση ότι όλα τα μασάμε; θα μπω σε λιγο στο σάιτ.

    @@@gerasimos…. Ξέρεις, στην εξωτερική πολιτική δεν λειτουργεί έτσι το συστημα. Τα χρήματα προς την Αφρική παιρνουν το δρόμο τους και φτάνουν. Αλλά το ερώτημα είναι πού αρκιβώς φτάνουν και ποιοι τα διαχειρίζονται.
    σε φιλω
    ριτς

  13. @Φαίη…. Μικρό μου, μην εκνευρίζεσαι. Και ο επόμενος δεν θα είναι καλύτερος, οπως δεν ήταν ποτέ κανένας ηγετης αυτοκρατορίας, από κτήσεως κόσμου, θα σου ελεγα. Απλώς ελπίζαμε ότι ο πολιτισμός μας θα μας βοηθούσε να δουμε άλλες διαστάσεις της ζωής..

    @ Βασιλική … Η αλαζονία της εξουσίας! Εγραψες βασιλικούλα….Κι αυτό ισχύει, ξέρεις, γενικότερα..
    φιλια πολλά

    @ Δημήτρης Αθηνακης… Γειά σου Δημήτρη μου… Ας ελπίσουμε ότι δεν θα του κάτσει στο λαιμό το κουλουρακι κι εχουμε αλλα εκει στην ξενιτειά και κοντά στο Ιράν!

    φιλια ριτς

  14. Μα καλά δεν άνοιξες το πρώτο πόστ μου να δείς την τεράστια δημοσιογραφική επιτυχία πού έκανα σήμερα; Συγκλονιστικές αποκαλύψεις σού λέω.. Σάλος στα ΜΜΕ!!

  15. Dearest δεν ξέρω αν κοίταξες τη δική μου μεριά αλλά για σιγουριές…. αύριο μάλλον παραλαμβάνεις δέμα ….έχε υπόψη σου λοιπόν. Σε φιλώ και χαιρετώ

  16. Ο Μπους πολεμάει το ανέφικτο. Προσπαθεί ένα σπλάτερ θρίλερ τρίτης διαλογής με εμβόλιμες μπουφόνικες πινελιές διαρκείας οχτώ ετών περίπου, να το κάνει στο τέλος του ένα μιούζικαλ τύπου «Μελωδία της Ευτυχίας». Δυστυχώς η συνταγή δεν θα πετύχει γιατί οι σεναριογράφοι του Χάλιγουντ συνεχίζουν να απεργούν.

  17. Ευτυχώς που δεν τον έπιασε πρεμούρα τον mr Θάμνο, να λύσει πακέτο και το Κυπριακό…

  18. Χαίρεται ριτς,

    Καταρχάς είναι ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος Μπους έχει μια σειρά επισκέψεων στη Μ. Ανατολή σε μια ύστατη προσπάθεια να διασώσει ό,τι μπορεί πλέον από την υστεροφημία του.

    Πέρα λοιπόν από το ζήτημα αυτό, υπάρχει αυτό καθαυτό το ερώτημα του αν δύναται ο πρόεδρος Μπους να λύσει ένα τόσο σύνθετο ζήτημα όπως είναι το Μεσανατολικό. Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση που έκανες. Όταν πολύ ικανότεροι πολιτικοί δεν κατάφεραν να βρουν απαντήσεις σ’ αυτό το σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, δεν βλέπω τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μπους θα βρει μια κοινώς αποδεκτή λύση. Και ας μην ξεχνάμε ότι στο τιμόνι του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής δεν υπάρχουν πλέον ηγέτες του διαμετρήματος του Εχούντ Μπαράκ και του Γιάσερ Αραφάτ, οι οποίοι θα μπορούσαν να «επιβάλλουν» έναν έντιμο συμβιβασμό στους λαούς τους. Στη θέση τους βρίσκονται οι «λίγοι» πολιτικά και πανταχόθεν βαλλόμενοι Εχμούντ Ολμέρτ και Μαχμούντ Αμπάς.

  19. κοίτα να δεις, τώρα!
    είπες «πρόεδρε» και γύρισε κεφάλι όλη η Ελλάδα!

  20. @@Σπυρος σεραφειμ…. εμ, γι αυτό τον εβαλα τον τίτλο. παραπλανητικός ήτο, αγαπητέ μου. Και μεταξύ άλλων προσηλκυσε και σε σενα τον χαμένο και τον πολυάσχολο….Καλέ και εμείς απαασχολημένοιιιι είμαστε…
    σε φιλώ
    και σου δινω αφεσι αμαρτιών για την πολυμηνη απουσία σου… Χαχαχα…….

  21. @ δ.τζ… Ναι, τελικά δεν ειναι τόσο το προφίλ του, απ ότι αποδεικνύεται εκ των υστερων.Νομίζω ότι ισχύει το δευτερο σκέλος του κειμένου μου, αναφορικά με το Ιράν και τις αραβικές χώρες. Θέλει να στήσει γερές συμμαχιες απέναντι στο Ιράν…. Οσο για το παλαιστινιακό κράτος, δεν είναι εύκολα πραγματα αυτά, γιατί για να υπάρξει ενιαιο και συνεχές παλαιστινιακό κρατος, θα πρέπει να ξηλωθούν εκατοντάδες εβραϊκοί οικισμοί που βρισκονται διάσπαρτοι ενός των παλ. εδαφών, ενώ μενει σε εκκρεμότητα το θεμα των προσφύγων και της Ιερουσαλήμ….
    καλημερα

    ρτις

  22. @@@Allu …. Μπα, εκεί ξέρει ότι οι ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να ακουσουν κουβέντα για τους άλλους. Μια χαρά περνάμε μονοι μας, λένε. Ασε τωρα να μπλεξουμε με τους βόρειους…σιγα….

    @@@ καλημερα καλή μου. Πρώτον δεν ήξερα ότι απεργούν στο Χαλιγουντ…. δευτερον ότι ο πρόεδρος μας εχει μείνει στη Μελωδία της Ευτυχίας και…τρίτον ότι ξέρει τί είναι οι μπουφονικές πινελιές…..
    Τώρα, όταν λεμε ότι το μεσανατολικό είναι ένα κουβάρι ανευ προηγουμενου και μια συμπαθέστατη γατα κανει παιγνίδι μαζί του , το εννοούμε… Αν μου βρεις ποια ειναι η συμπαθέστατη γατα, κερδίζεις χρυσούν ωρολόγιον
    καλημερα
    ριτς

  23. @ Penelope…. ενημερωθηκα, το περιμένω για να δω τί μπορώ να σχολιάσω.
    Ολα καλα στην Αλβιώνα….η πιτσιρικαρία; χηνες μαζεύεις για του χρόνου ; θαρθεις στο ελλαντα το καλοκαίρι ;

    @@ Sofistis…Ναι, μπηκα και διαβασα. Δεν σχολιάζω…γιατί είμαι υπεράνω ….κουτσομπολιών
    καλημερα
    ριτς

  24. Kαλημέρα Ριτς η πιτσιρακαρία back to school, τις χήνες θα τις αφήσω στην ησυχία τους, και το καλοκαίρι κρουαζιέρα όχι στο Αιγαίο αλλά New York and Hamptons, αλλά κάπου θα στριμώξω και τη βίζιτα στην Ελλαδίτσα μου για τους γνωστούς θεραπευτικούς λόγους της ψυχής ,nostalgia!Σε φιλώ και χαιρετώ!

  25. Α, δεν το πιστεύω ότι επιλεγεις νιουγιορκ και μπρονξ και τα τοιαυτα…. καλέ , εχουμε κι εμεις ωραία μέρη…. Πηρα την ειδοποιηση το πρωι για το ταχυδρομείο…χαιρετώ…. τις χηνες και τα μάτια σου…

  26. Phewww! για το το ταχυδρομείο είναι αυτό , ελπίζω να μην το τελειώσεις πρώτη από μένα εγώ ακόμα είμαι στη μέση, το διαβάζω παράλληλα με κάτι αλλά… Οσο για το ταξίδι βλέπεις ο Johnny φαίνεται ότι μοιράζεται τα ιδια γονίδια με αυτά του Οδυσσέα …we are most of the time on the roads….Σε φιλώ

  27. Η αγωνία της υστεροφημίας…

    Κατά την γνώμη μου, το μεγάλο σφάλμα της υπό αποχώρηση κυβέρνησης των Αμερικανών δεν είναι ότι χάσαν έναν πόλεμο ή ότι καταξοδέψαν όλα τα αποθέματα παγκόσμιας συμπάθειας που είχαν μαζευτεί μετά την 11η Σεπτ. Η καταστροφή που θα τους κυνηγά είναι η αλλαγή ρόλου στη Μέση Ανατολή: από διαιτητές γίναν ένας ακόμα από τους παίκτες.

  28. …άμα θεωρούμε δεδομένο
    αγαπητή Ρίτσα το ότι ηγέτης ίσον τέρας ντε και καλά… πάω πάσο!
    Γιατί όποτε υποστήριζα κάτι τέτοιο μου έλεγαν να μην πέφτω στην παγίδα να θεωρώ δεδομένα κάποια πράγματα… εγώ τα έλεγα… δεν γίνεται αλλιώς… αφού τα λες κι εσύ!

    καλησπέρα

  29. @Dora Tsirka…. το καλημερα καλή μου, κατω από τον Αllu είναι η απάντηση μου στο σχολιο σου…. ξεχασα να βαλω το ονομα σου…

    @Φαιη…Καλησπέρα Φαίη μου. Εσύ να τα λες και εμείς θα τα συζητάμε. Εντάξει ;

    @mpapmakis…. Είναι γεγονός ότι εχασαν ό, τι είχαν κερδίσει στην αρχή, τότε που η Μοντ βγηκε και ειπε Ειμαστε ολοι Αμερικανοί.

    @Penelope….α, μπα, Οδυσσεας ο Τζόνι μας ; Για φαντάσου που έφτασε η χάρη του πολυμηχανου αυτού τύπου ; Εντάξει, αλλά και η Ελλαδίτσα μια χαρά ειναι τα καλοκαίρια. εχει συνωστισμό, αλλά σε αποζημιώνουν τα νησιά μας….. Το βιβλίο ; α, ναι, θα κάνουμε εναν αγωνα δρομου να δουμε ποια διαβάζει γρηγορότερα…συμφωνείτε κυρία μου ;
    ριτς

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close